September 2014  Nr 2

---

Vanaf 2 september zijn de de lessen weer gestart. Dit seizoen is er een groot en divers aanbod. Kennismaken via korte of langere cursussen, volgen van de beroepsopleiding of verdiepings/nascholingslessen. Het kan allemaal. Zie het aanbod verderop in deze nieuwsbrief. 

Afgestudeerden . CSMBK 30 jaar . Accreditatie MPsBK . Update en Coaching . Reguliere cursussen  . Column door Nelleke Staal . Mededelingen uit het bestuur

---

Gefeliciteerd!

In juli studeerden er zeven therapeuten af bij de CSMBK. Sietske van den Oord ontving haar diploma voor Namikoshi shiatsu-therapeut. Annet Noatschk, Idalina Vieira en Marieke Koelmans studeerden af als Namikoshi shiatsu- en reflexzonetherapeut.

Sietske verdiepte zich in HARA voor haar scriptie, Annet schreef over de combinatie van shiatsu met yoga. Idalina studeerde af op shiatsu en alzheimer en Marieke had zich verdiept in wat shiatsu kan doen voor hyperventilatie. 

Aan de avondopleiding voor reflexzonetherapie slaagden Marjolein Noorlander, Marijke Hogeweg en Jacqueline Martèl! Het onderwerp van Marjoleins scriptie was reuma. Marijke onderzocht De invloed van therapie op verlammingsverschijnselen en Jacqueline verdiepte zich in Astma en reflexzonetherapie.

---
Open dagen 10 mei en 22 juni

30 jaar CSMBK

In september starten we het 30e lesjaar bij de CSMBK. Vier dat komend jaar met ons mee!

Hou onze website of Facebook-pagina in de gaten.

---

Accreditatie Medische Basiskennis

Voor het volledig afronden van de beroepsopleiding tot therapeut, is het succesvol afronden van de cursus Medische Basiskennis (MBK) op hbo-niveau verplicht. 

De MBK wordt één maal per maand op zaterdagmiddag gegeven van 13.00 tot 17.00 uur.

De duur van de cursus is twee jaar. De CSMBK is nu in accreditatie bij het SNRO en streeft ernaar deze in september afgerond te hebben, zodat de CSMBK kan worden ingeschreven in het SNRO register voor de Medische Basiskennis. Na een positieve afronding van deze MBK ontvang je een diploma dat erkend wordt door de ziektekostenverzekeraars. Hierdoor kunnen je toekomstige cliënten in aanmerking komen voor vergoedingen van de verschillende ziektekostenverzekeraars, mits aanvullend verzekerd.

---

Update en Coaching en examen Namikoshi Shiatsu

De CSMBK biedt Update en Coachingsdagen voor Namikoshi shiatsu-masseurs en -therapeuten om bij te blijven van de laatste ontwikkelingen, om samen uit te wisselen en weer even de puntjes op de i te zetten van de basisprincipes. De CSMBK is één van de locaties waar deze Update en coaching gevolgd kan worden.

Dit jaar vindt de Update en Coaching plaats op 12 oktober. Je ontvangt een update van het laatste nieuws van het Japan Shiatsu College en Namikoshi Shiatsu Europa.

Op 2 november stelt de CSMBK haar ruimte ter beschikking om de (nieuwste) basistechnieken te oefenen. Voor examenkandidaten voor het Namikoshi Shiatsu Europa (NSE) diploma en andere beoefenaars. Er zijn docenten aanwezig.

Op 16 november is het NSE-examen voor cursisten die de 120 uur Basis Namikoshi Shiatsu-onderwijs hebben genoten.

Workshop Shiatsu en Gemberkompres

Na het examen ben je, in de middag, welkom op de bijscholing Shiatsu & Gemberkompres door Vera Carbaat. Dit middagprogramma is voor iedereen toegankelijk. Lees meer...

De lessen starten weer

Beroepsopleiding Namikoshi shiatsu-therapeut

De lessen voor de beroepsopleiding zijn op donderdag van 9.00-16.00 uur en start op 4 september. Onze vierjarige hbo-opleiding leidt je op tot Namikoshi shiatsu-therapeut op hbo-niveau, met een module van reflexzonetherapie. Lees meer...

Beroepsopleiding reflexzone-therapeut

De lessen voor deze beroepsopleiding zijn op dinsdagavond van 19.00-22.00 uur.Onze vierjarige hbo-opleiding leidt je op tot Reflexzone-therapeut op hbo-niveau. Lees meer...

Namikoshi shiatsu masseur

De lessen voor de opleiding basis Namikoshi shiatsu-masseur  zijn begonnen op 2 september van 19.00-22.00 uur. Gedurende 120 praktijk oefenuren krijg je deze complete Namikoshi Shiatsu-basisbehandeling in de vingers. Onze cursus volgt de door het Japan Shiatsu College ontwikkelde wereldwijde standaard. Hierdoor biedt de opgeleide Namikoshi-shiatsu-masseur, waar ook ter wereld, dezelfde behandelwijze aan. Lees meer...

Reflexzonemasseur

Met ingang van het schooljaar 2014-2015 bestaat de mogelijkheid om het propedeusejaar reflexzonetherapie te volgen. Na dit jaar ontvang je het certificaat Reflexzonemasseur. Lees meer...

Wil je je kennis verdiepen?

Voor afgestudeerde masseurs en therapeuten biedt CSMBK verdiepingsmodules en nascholingsactiviteiten. Lees meer...

Basiscursussen

CSMBK biedt de mogelijkheid om afwisselend in vier avonden kennis te maken met basisvaardigheden shiatsu of voetreflexologie. Op woensdagavonden biedt CSMBK afwisselend drie lesblokken shiatsu en drie blokken voetreflexologie. Voor het volgen van deze blokken is geen voorkennis nodig en je bepaalt zelf voor welk blok, of blokken, je je inschrijft. Lees meer...

Werken met de meridianen

CSMBK biedt vier lesmodules over de vijf elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Spelenderwijs leer je over de Ki, Yin/Yang, hoe de vijf elementen werken, waar ze zich in je lichaam bevinden en hoe je een disbalans in deze elementen kunt herkennen. Je leert de 12 meridianen kennen die bij deze elementen horen, hoe je ze behandelt en bij welke ziektebeelden je daar voor kiest. Iedere module kent 5 lessen. Op 4 september start de basismodule van 10.15-12.45 uur. Meer weten over meridianen, lees de column van docente Nelleke Staal. Lees meer...

Houd je kennis actueel

Volg de supervisie-lessen van Yoshinori Miyashita Sensei. Hij geeft een donderdagochtend per maand les in onze dojo. De eerste les dit seizoen is op 11 september van 10.15 tot 12.45 uur. Deze lessen zijn toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in shiatsu of zich er al jaren mee bezig houdt. Lees meer...

COLUMN

AARDE

Nelleke Staal neemt ons de komende nieuwsbrieven mee in de wereld van de vijf elementen en meridianen.

De regen valt met bakken uit de hemel. Het is midden augustus. Volgens de kalender het seizoen van de zomer maar ik zit niet buiten op het strand met vriendinnen. Ik schuil achter de pc. Deze tijd noemen we volgens de leer van de 5 elementen een overgangstijd. De tijd tussen de seizoenen in: tussen het volop zomergevoel en de herfst in, zitten er altijd enkele weken van wisselvallig weer. Het hoort bij het element Aarde.

Het element Aarde heeft vier keer per jaar een opleving want tussen alle seizoenen in heb je zo'n overgangsfase. Als je dit weet, is het veel makkelijker omgaan met de enorme verschillen. Niet alleen tussen de zon en de regenbuien, maar ook tussen de diverse buien in je gemoedstoestand. Het ene moment heb je nog een zorgeloos bestaan en het andere moment zit je flink te piekeren over zaken die je niet gemakkelijk los kan laten en opeens heb je letterlijk last van een opvlieger. Je hoofd ontploft en je voeten voelen kouder aan. Welkom bij het element Aarde!

Een hele fijne en simpele oefening om zelf de Aarde-energie in je lichaam te kunnen behandelen, is de volgende: Ga elke dag een half uur wandelen!

Zo simpel is het voeden van je Aarde-energie. Daarnaast kan ik je 20 verschillende oefeningen geven, maar het is handiger om deze voor te doen in de dojo zelf. Dus kom langs op de Do-In lessen, elke donderdag van 9-10 uur. 

Ps, een leuke Japanse woordspelling is letterlijk het woord dojo. Het staat voor 'een veilige leeromgeving', een ruimte waar je shiatsu kunt leren. Maar ook staat het voor 'overgangstijd', de tijd tussen de seizoenen in. Aarde-tijd. Nazomer !!

 Ik zie je graag in de Hagukumi dojo op de Mient 277

 Nelleke

---

Mededelingen uit het bestuur

Hartelijk dank aan Nelleke Staal en Lida Overmeire voor hun inzet bij CSMBK. Nelleke Staal is teruggetreden uit het bestuur. Zij zal tot er een vervang(st)er is aanspreekpunt blijven vanuit de shiatsu naar het bestuur toe.

Lida Overmeire heeft ontslag genomen als docent reflexzonetherapie.

Shiatsudocente Vera Carbaat en docent reflexzonetherapie Anja Bökenkamp zien we niet terug tijdens de reguliere lessen; gelukkig komen zij wel hun kennis delen tijdens gastlessen.

Wie wil het bestuur komen versterken? Met het vertrek van Nelleke is er een vacature ontstaan, naast de bestaande vacature voor secretaris.