December 2015  Nr 4

In dit nummer: Nieuwjaarswens bestuur . Medische basiskennis verkort 2016 .  (Bij)scholing Intervisie . Workshop Meridianen op armen en benen . Lessen Yoshi san gebundeld . Versterking shiatsuteam . Studentervaring . Terugblik jubileumweekend . Column Nelleke Staal

---

Bedankt

Lieve studenten, docenten, bestuursleden, oud CSMBK- studenten en nieuwsbrieflezers,

Het jaar 2015 ligt bijna achter ons. Wij kijken er met plezier en met trots op terug. Er is heel veel gebeurd en er is hard gewerkt door een ieder. Langs deze weg willen we iedereen, die zich ingezet heeft voor de CSMBK heel hartelijk bedanken. Zonder deze inzet zouden we er nu anders voor staan. Het hoogtepunt was natuurlijk ons 30 jarig jubileum. 30 Jaar verbondenheid. Dit hebben we gevierd in Nunspeet. Zie de terugblik.

Voor het komende jaar wenst het bestuur van de CSMBK je een gezond en gelukkig 2016 met veel shiatsu- en reflexmomenten. Ook voor diegenen, die nog de MBK moeten afmaken, veel leerplezier en succes met de examens.

Prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2016

Ineke Jonas, bestuurslid CSMBK

Medische Basiskennis, verkort traject 2016

Voor therapeuten is er in 2016 nog steeds de mogelijkheid om het verkorte traject van 1 jaar te volgen om zo per januari 2017 te voldoen aan de (nieuwe) landelijke eisen van de zorgverzekeraars. Normaal duurt de complete MBK-opleiding 2 jaar, maar speciaal voor therapeuten die hun behandelingen na 1 januari 2017 nog voor vergoeding in aanmerking willen laten komen, is een 1-jarig traject mogelijk. De eerste lesdag van dit traject is op 16 januari. Het tweejarig traject begint tevens op die dag.

Lees meer op de site

---

(Bij)scholing intervisie zaterdag 23 januari en 5 maart

Voor CSMBK-studenten én voor therapeuten.

Ook dit jaar enthousiasmeert en inspireert trainer/coach Sanne Jense CSMBK-studenten om een intervisiegroep op te zetten. Ook therapeuten zonder ervaring met intervisie zijn van harte welkom.

De ervaring leerde dat ook voor therapeuten die al een intervisiegroep hebben deze lessen een hoop eye-openers bevat. Wat laat je tot nu toe liggen bij je intervisie, waar is nog winst te behalen?

Intervisie is te rade gaan bij anderen, checken of je wel de goede werkwijze hebt gekozen, nieuwe ideeën en inspiratie opdoen. Blinde vlekken ontdekken.

Intervisie zoals het bedoeld is: elkaar 'liften' in je kwaliteiten als mens en therapeut.

Lestijden: 10.00-16.00 uur.

Meld je aan via de site

Bijscholing meridianen op handen en voeten

Op 5 januari start het (na)scholingsblok “ meridianen op handen en voeten”. Iedere dinsdagavond tot en met 7 juni 2016 word je ‘ondergedompeld in de stroom’ van de meridianen op je handen en voeten. Wat zijn de belangrijke ‘punten’ en bij welke klachten en ziektebeelden pas je ze toe?
De opzet van de lessen is laagdrempelig. Zowel de enthousiaste beginner – kennis en ervaring niet noodzakelijk – als de therapeut, zijn in deze module welkom. Het accent ligt op doen, veel oefenen en herhalen van de stof. Zo krijg je het letterlijk in de vingers.
Natuurlijk wordt er ook uitgebreid uitleg gegeven over de 5 elementen, waarin de 12 meridianen ontspringen. En zo ook het hele concept van de Yin/Yang beweging, de Chinese Klok en de Shen cyclus.

Lees meer en aanmelden via de site

Shiatsu door Yoshi san, een boekje vol therapeutische wijsheden

“Sinds jaren volg ik de lessen van Yoshi san. En het is mij een eer een boekje van mijn hand te presenteren waarin een deel van zijn lessen verwerkt is. Yoshi san is een absolute top op het gebied van shiatsu. Voor alle mogelijke klachten weet hij een behandeling met meerwaarde. Deze inzichten deelt hij tijdens zijn maandelijkse lessen. Daarnaast brengt Yoshi san luchtigheid, in een ook wel als heel serieus geziene discipline. Shiatsu mag ook vrij en ongecompliceerd zijn. Dit laatste is moeilijk op papier te stellen maar de behandelingen liegen er niet om. Deze zijn klaar en duidelijk terug te vinden in Shiatsu door Yoshi san. Een aanrader, al zeg ik het zelf ;) ”

Gustaaf Smulders, docent shiatsu

Het boekje is te bestellen door middel van een mailtje aan Gustaaf.CSMBK@gmail.com. De kosten zijn à 5,= plus eventuele verzendkosten.

Wil je ook de lessen van Yoshi san volgen in 2016? Dat kan!
Schuif aan op de tweede donderdag van de maand van 10.45 – 12.45 uur.
Data: 14 jan – 11 feb – 10 mrt – 7 apr – 19 mei – 16 juni – 7 juli 2016.

Meld je aan via de website

---

Versterking docententeam, Rob Turfboer stelt zich voor

“Ik ben Rob Turfboer, 57 jaar en woon vlakbij het mooiste plekje in Den Haag. In mijn 18e levensjaar maakte ik kennis met shiatsu en in de daarop volgende jaren verdiepte ik mij in verschillende massagevormen. Rond mijn 40e deed zich de gelegenheid voor om mijn hobby om te vormen naar werk en in de jaren daarna volgde ik verschillende opleidingen. Shiatsu heeft altijd mijn voorkeur gehad. In de voorbereiding voor het examen als NSE-instructeur maakte ik kennis met Priscilla Kelterborn, die mij introduceerde bij de CSMBK. Met veel plezier ben ik sinds september als instructeur aan de slag.

Mijn motto heeft betrekking op de kracht van de Namikoshi Shiatsu basistechniek en is een uitspraak van Onoda sensei:

"In moeilijke momenten kunnen we eigenlijk alle techniek en opgebouwde ervaring overboord gooien en terugkeren naar de basis van shiatsu en de patiënt behandelen met uiterst langzaam toegepaste druk, alsof we weer beginner zijn."

---

Wat betekent de CSMBK voor mij...

Tweedejaars student Daryl deelt haar ervaring met ons

Ik zal me even voorstellen, ik ben Daryl Rojot (23 jaar). Ik zit sinds september 2014 op het CSMBK en ik volg de opleidingen reflexzone- en shiatsu-therapeut. Graag vertel ik hoe ik, na een zoektocht langs diverse opleidingen die ik volgde zoals Interieur-adviseur, maatschappelijk werk en dienstverlening en pedagogiek, mijn plekje vond op de CSMBK.
Dankzij mijn zoektocht wist ik wel dat ik mensen wilde helpen maar omdat ik zelf niet lekker in mijn vel zat ben ik gestopt met school. Van het geld wat ik daarna verdiende met werken kon ik lekker op reis, een andere droom van me.

Ik had inmiddels gemerkt hoe gevoelig ik was voor spanningen en sferen. De stress zette ik vast in mijn nek/schouders en rug omdat ik nog niet goed om kon gaan met deze gevoeligheid. Op internet ben ik gaan zoeken wat ik hier zelf aan kan doen. Ik las het een en ander over shiatsu en vond het direct geweldig. Na nog meer lezen en zoeken kwam ik uiteindelijk terecht op: Opleidingen. ‘Misschien wel leuk, om hier wat mee te doen’, zei ik tegen mijzelf. ‘Wat toevallig, er is een opleiding shiatsu in Den Haag en aankomende week is er een open dag!’. ‘Ja dat is toevallig’, hoor ik mijn moeder nog roepen. Toen ik op de open dag aankwam, werd ik letterlijk met open armen ontvangen. Dit had ik nog nooit meegemaakt, zo’n bijzonder moment. ‘Hier moet ik zijn, volgens mij’, dacht ik bij mijzelf…

Wat betekent de CSMBK voor mij?

De CSMBK is een bijzondere plek, omdat ik hier het gevoel heb dat ik mijzelf kan zijn en daarmee ook nog anderen kan helpen. We zijn hier bezig met bewustwording van je eigen lichaam en je mind & soul. Wat is bewustwording eigenlijk? Ik denk dat bewustwording een groot deel is van ons, maar wat we in deze maatschappij eigenlijk een beetje verdoezelen. Wij leven heel erg volgens vaste patronen. Daarin vergeten we soms ook aan onszelf te vragen, wat wil ik eigenlijk, wat verwacht ik in deze situatie? Op de reguliere scholen leren wij hier weinig over, terwijl dit misschien juist algemene kennis zou moeten zijn. Want als je zelf niet lekker in je vel zit, hoe kan je dan een ander helpen? Bewustwording heeft te maken met het ontwikkelen van jezelf en weten wat je krachten zijn. Want als je weet wie je bent, en wat je krachten zijn dan kun je loslaten wat jou belemmert. Ik geloof dat persoonlijke ontwikkeling een weg is die je hele leven lang voortduurt, waarin je keer op keer balans mag vinden. Het gaat om het zetten van stappen die overeenstemmen met je ware ik. Ik denk gewoon, hoe bewuster je in het leven staat hoe makkelijker je gebeurtenissen en ervaringen kunt gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
Ik denk dat het CSMBK mij veel geleerd heeft wat betreft bewustwording. Wat voel ik? Wat doet deze oefening met mijn lichaam? Hoe ver kan ik mijn armen/benen strekken, en waarom gaat het niet zo ver als dat ik wil? De CSMBK is niet alleen een school waar je leert over bepaalde massage/behandelingstechnieken, maar het gaat zoveel dieper. Dit is ook de plek, om te leren wie je bent en wat je potenties zijn.

---

Terugblik jubileum-weekend

30 oktober-1 november Nunspeet 

Zelf-shiatsu, Jin Shin Do, huldiging Yoshi san, Vier handen oliemassage, Do in en Qi Qong in het bos, borrelen, tafelen, handreflexologie,sauna en zwemmen, relaxen, gezelligheid.

Kortom samenzijn, leren en inspireren in verbondenheid.

---

COLUMN

Groen en vol

Inmiddels heb ik het jaar rond geschreven over de elementen en de meridianen. Hoe mooi de natuur in ons werkt en wat ze ons mag vertellen. Kortom, tijd voor weer wat nieuws. Iets vernieuwend. Want wat is er mooier om zo rond de jaarwisseling iets aan te pakken, precies… en dat iets ben je lekker zelf.

Dus omvat met beide handen tegelijk je beide polsen. Hoe voelen ze. Hoe warm of koud zijn ze. Of voelt de een kouder ten opzichte van de ander. Of voelt de ander misschien warmer dan de een. Je denkt vast, dat is toch hetzelfde. Nou,niet dus.

Want hoe jij kijkt naar ‘wat-dan-ook’ zegt zoveel over jezelf. Dus voel je eerst de warmte en valt het je dan op, dat die andere polsplooi niet zo warm is. Of voel jij eerst de koelte, en verbaas je je er dan over, dat die andere pols minder koel is. Of zijn je handen wel even warm?? 

Denk aan de buurman en het glas. Een ieder die me kent, weet dat ik van combineren hou. Waarom netjes over het stippellijntje lopen, als je er ook tussendoor of omheen kan. Weet dat we die keuze hebben. Je bepaalt namelijk alles zelf. En het mooie is, je bent er ook zelf hartstikke verantwoordelijk voor.

Dus leef je leven, alsof het je laatste jaar is. Droom groot. Neem beslissingen die je blij en gelukkig maken. Niet meteen misschien op financieel vlak, maar wel voor 100 % in je hart. En hiervoor ben je zelf dus verantwoordelijk.

Mocht je geen grote droom hebben of vind je het moeilijk om tot een keuze te komen, doe dan dagelijks de Lever en Galblaasstrekking. En weet je niet meer helemaal precies hoe deze gaat, weet je welkom bij de Do-In lessen in onze dojo.

En mocht je je afvragen waarom nu specifiek de polsen benoemd worden. Nou.. ik vertel het je allemaal tijdens de lessen die vanaf dinsdagavond 5 januari om 19.00 uur starten.

Tot aan de zomer behandelen we ze alle 12 bij de reflexologielessen op de dinsdagavond van 19-22 uur. Geef het aan ons door, mocht je hier interesse in hebben. Je bent meer dan welkom. 

Happy New Year 

Nelleke Staal

---