Juli 2015  Nr 3

In dit nummer: Vooruitblik aanstaand schooljaar . Jubileumweekend inschrijving geopend . Nieuw: Oefen-en-doe-woensdag Oproep oud-studenten Jubleumboek Yoshi San . CSMBK feliciteert geslaagde studenten . Afstuderen op zwangerschapsmisselijkheid . Open dag 23 augustus . Column Nelleke Staal

---

Vooruitblik 2015/2016

Een lange traditie, ervaren docenten, een centrum om te leren, te ervaren en jezelf welkom te voelen. Zo zien wij onszelf graag samen met jullie het nieuwe schooljaar beginnen en wel op 23 augustus 2015.

Je kunt je weer inschrijven voor de beroepsopleidingen voor masseur (1 jaar) en therapeut (4 jaar) of een van de basiscursussen. Denk ook aan het inplannen van het jubileumweekend eind oktober! De lessen starten dinsdag 25 augustus.

Afgestudeerde therapeuten kunnen nog steeds voor januari 2017 de verplichte Medische basiskennis behalen. Bij ieder nieuw blok kun je instromen. Check het rooster.
De vraag uit de overheid en zorgverzekeraars om verdere structurering van de beroepsbeoefening van complementair therapeuten wordt door ons beantwoord met uitbreiding en verdieping van ons lesprogramma. Belangrijk onderdeel zijn de Algemene Vormingslessen. Wij zien het als een verrijking. Tijdens ±10 dagdelen in weekenden, krijg je les in bedrijfsvoering, communicatietechnieken, intervisie, excursies etc. lees meer
Ook nieuw: de  school opent haar deuren voortaan ook op de woensdagavond. Doorlopende basiscursussen en voor (oud-)studenten en therapeuten de gelegenheid om uit te wisselen en te oefenen.

Bestuur en docenten van de CSMBK wensen je een mooie zomer.

Jubileumweekend: inschrijving geopend

Eind oktober vieren we ons 30-jarig bestaan tijdens het jubilieumweekend. Een lang weekend van ontmoeten, inspireren en verbinden. 

De eerste aanmeldingen zijn binnen. De plaatsen zijn beperkt, dus wil je samen met de CSMBK en de ESA vieren dat we al zo lang ons kunnen laven aan deze onuitputtelijke Japanse bron van kennis: Meld je aan via de site

Nieuwe opzet basiscursussen en meer...

Woensdagavond wordt oefen-en-doe-avond

Vanaf 26 augustus 2015 openen we op de woensdagavond onze deuren voor iedereen die het leuk vindt om te (leren) masseren. 
Het hele jaar door kun je meedoen aan verschillende cursusblokken. Ieder blok bestaat uit een minicursus van vier opeenvolgende woensdagavonden. Maar vergis je niet in het woord mini, vaak zijn cursisten verbaasd: Na 4 lessen kun je echt je dierbaren een complete behandeling geven met de nieuw geleerde handvaardigheden. Voetreflex, shiatsu, Thaise massage, oliemassage etc.: het gaat om doen, leren, ervaren en lol. Wij hebben er zin in!

Lees meer

Voor (oud)studenten en therapeuten is de woensdagavond een extra gelegenheid om samen te oefenen of uit te wisselen. Het enige wat we van je vragen is je inspirerende aanwezigheid en een kleine bijdrage (€5) voor koffie/thee en gebruik van de dojo.

---

Jubileumboek voor Yoshi San

Vanaf het allereerste begin van de CSMBK geeft Yoshi San al les aan onze opleiding. Hierdoor heeft hij vele gezichten zien komen en zien gaan. Steeds is het bijzonder, als er een oud-student langs komt en Yoshi San weet zich hem/haar nog te herinneren. Al dertig jaar is Yoshinori Miyashita Sensei dus verbonden aan de CSMBK.

Zijn lessen zijn een kenmerkende mix van anekdotes, humor en waardevolle kennisoverdracht. Yoshi San is een inspirator die ook nog eens vele talen spreekt: Japans, Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, Spaans.... Mis ik er één?

In oktober willen we, tijdens ons jubileumweekend, Yoshi San een boek aanbieden met anekdotes, foto’s, leuke verhalen, ervaringen enz. Doe mee en schrijf je ervaring aan ons. Wat was de belangrijkste, leukste of meest bijzondere les die je ontving van Yoshi San. Wat wil je over hem delen, welke grap herinner je je nog, wat wil je tegen hem zeggen? Schrijf op wat er in je opkomt als je aan Yoshi San denkt en stuur het naar ons op.

Ter gelegenheid van dit jubileum verzamelen wij jullie materiaal en bundelen dat in een boek waarmee wij Yoshi San tijdens het jubileumfeest willen verrassen.

Je bijdrage (max. Een A4 tekst) + digitaal beeldmateriaal kun je sturen aan info@csmbk.nl.

Felicitaties!

Wij feliciteren een aantal studenten met hun afstuderen: Paula van Rijn studeerde af op het onderwerp Hooggevoeligheid en reflexzonetherapie. Voor de gecombineerde opleiding Namikoshi shiatsu- en reflexzonetherapeut koos Melissa de Man voor Zwangerschapsmisselijkheid en Daniela Kos richtte haar onderzoek op Incontinentie. 

En nog meer geslaagden bij de CSMBK: Gefeliciteerd Trynke Brouwer, Irma Pisano, Yolanda Poot en Trudie de Bruin met het behalen van jullie Namikoshi Basis Shiatsu-masseursdiploma! Dank aan Rob Turfboer die het examen afnam.

---

CSMBK-reis eindigt met zwangerschapsmisselijkheid

"Ik zal me allereerst even voorstellen. Ik ben Melissa de Man, 33 jaar, inmiddels

8 jaar samen met mijn lieve vriend Rico, zijn wij de trotse ouders van een prachtige zoon van 1,5 jaar Sven.

In 2011 was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en op aanraden van mijn eigen voetreflextherapeut, Anja Bökenkamp, nam ik een kijkje bij de CSMBK. Ik voelde direct de prettige sfeer en na de introductiecursus van 3 maanden besloot ik beide beroepsopleidingen inclusief de medische basiskennis te gaan volgen.

Mijn eigen zwangerschap was één van de mooiste ervaringen uit mijn leven. Ik weet nog goed dat ik met Rico een dagje in de sauna was en we het vermoeden hadden dat ik zwanger was. Liggend in een kruidenbad, omringd door mooie muziek en beelden van een prachtige natuurfilm, voelde ik me intens gelukkig.

De keus voor mijn afstuderen was dan ook niet zo moeilijk. Ik heb mijn zwangerschap als zeer bijzonder ervaren maar weet dat voor een hoop vrouwen de zwangerschap minder prettig kan verlopen. Zelf had ik in het begin van mijn zwangerschap last van misselijkheid, net als heel veel andere vrouwen dat hebben. In mijn directe omgeving heb ik gezien hoe klachten dat blije gevoel tijdens zwangerschappen kunnen overschaduwen. Vandaar mijn keuze om me te verdiepen in het thema zwangerschapsmisselijkheid. Bovendien had ik aan den lijve ervaren hoe shiatsu en voetreflexologie mij verlichting opleverden bij deze klacht. 

Ik kwam mezelf behoorlijk tegen tijdens het combineren van de zorg voor mijn gezin en het werken aan mijn scriptie, maken van behandelverslagen en leren van toetsen. Maar het uitwerken van mijn onderzoek, de verdieping, en het omzetten naar een behandelplan vond ik een leerzame en intense ervaring.

De twee zwangere dames die ik mocht behandelen waren beiden enthousiast. Ik vond het leuk om te doen, interesse te tonen en adviezen te geven. Ik leerde hoe je bij iedere behandeling inspeelt op wat er op dat moment is. De ene keer had ik meer energie en zin om te behandelen dan de andere keer. Het zorgen voor mezelf en mijn grenzen aangeven is voor mij in de rol van therapeut zeker een uitdaging.

 Al met al een prachtige ervaring. Ik ben mijn docenten bij de CSMBK dankbaar voor hun kennis, ervaring, begeleiding en geduld tijdens deze reis naar therapeutschap. Tevens dank ik mijn gezin en familie voor hun support tijdens deze reis."

---

23 augustus Open dag CSMBK

Kom kennismaken

met onze school

en onze lessen!

Op zondag 23 augustus 10.00-15.00 uur

Studenten; nieuw en oud, zijn van harte welkom om het nieuwe studiejaar in te luiden. Kom weer in studievorm door met elkaar uit te wisselen en ervaringen te delen. We sluiten de dag gezellig af met een barbecue.

lees meer

COLUMN

Hoogzomer

Nelleke Staal neemt ons de komende nieuwsbrieven mee in de wereld van de vijf elementen en meridianen.

Tijdens deze lange, volle dagen is het goed om te beseffen, dat we volkomen vanuit onze Hartenergie handelen en  leven. De zon is op zijn hoogst. Deze dagen zijn de langste van het jaar. Vakantieplannen worden gemaakt. 

Je komt hoogstwaarschijnlijk vaker buiten. Met je voeten door het zand, een plons in de zee, de wind door je haar. Alle elementen zijn natuurlijk aanwezig. De zomerzon is zo duidelijk voelbaar. Hij brandt op je huid. Je voelt je verwarmd door deze pure mannelijke energie. Zo ook in ons lichaam. Het meest mannelijke deel van ons is in rep en roer. Volop actie, volop beweging, volop Vuur. Klaar voor de nieuwe stappen. Klaar voor de volwassenheid. Klaar om tot volledige overgave te komen. Ten opzichte van de winter is de zomer volop actie en reactie. Volop humor, passie en gekte. 

Ons hart met onze bloedvaten horen bij de zomer. De voedingsstoffen stromen door onze arteriën om al de cellen te voeden. Al de afvalstoffen ademen we uiteindelijk weer uit. Hoe bijzonder; de grote en de kleine bloedsomloop. Hoe bijzonder; onze gave tot reiniging. Hoe bijzonder; ons lichaam ten opzichte van alles dat leeft. 

Terwijl bijna iedereen wacht dat het ‘echt’ zomer wordt, hebben we de langste dag al weer gehad. Gaan de dagen weer rustig aan korter worden. We zullen weer meer naar onze vrouwelijke energie gaan, wetende dat deze mannelijke energie, van dit moment, zo heerlijk simpel is. Ja is ja en nee is nee. Geen gecompliceerde opmerkingen, die je weer anders zou kunnen opvatten. Heerlijk toch. Leef met de dag. Leef met de nacht. Leef met elkaar. Leef zonder elkaar. Leef om te leven en leef om te genieten. Lach je uitbundigste lach. Zoals je nog nooit hebt gelachen. Leef je leven, zoals je nog nooit hebt geleefd. Leef zoals je altijd al hebt willen leven. Doe – het – nu. Stel het niet uit. Geen excuses meer. Niet erom heen draaien. Gewoon niet doen. Want vandaag is de eerste dag van vele volgende dagen. De dag die het verschil kan maken.

Neem je beslissing, spreek je uit. Doe het voor je medemens. Doe het vooral voor jezelf. Geniet van het leven en waardeer je moment van de waarheid. In voor en tegenspoed. Tijdens deze hoogtijdagen is het alleen maar voorspoed. Dus ga ervoor en spreek je uit. Laat je horen en dult geen gemaar. Wees helder en duidelijk. Voor nu en altijd. Wetende dat je Hartenergie altijd het beste met je voor heeft, je beschermt en onvoorwaardelijk van je houdt. Dus verzorg je 4 Vuurmeridianen goed, behandel ze dagelijks en strek en rek je heerlijk uit. 

Heb je geen idee, waar deze meridianen door je lichaam stromen en wat ze voor je betekenen, kom dan langs bij de meridiaanlessen bij de CSMBK. 

In januari 2016 tot aan de zomer behandelen we ze alle 12 bij de reflexologielessen op de dinsdagavond van 19-22 uur. Geef het aan ons door, mocht je hier interesse in hebben. Je bent meer dan welkom. Vanuit m’n HART.

Nelleke Staal

---