April 2015  Nr 1

In dit nummer: Jubileumweekend Verbinding . Oproep oud-studenten Jubleumboek Yoshi San . CSMBK feliciteert NSE-geslaagde docenten . Madrid experiencia . Zwangerschapslessen Anja Bökenkamp . MBK instroom in juli . Accreditatie lessen Yoshi San . Open dagen . Column Nelleke Staal

---

CSMBK, 30 jaar verbondenheid!

In 1985 richtte Peter Bacas onze school op, aanvankelijk als onderdeel van de Aikido-school, vanaf 1990 bij de KvK geregistreerd onder de naam CSMBK. Onder zijn bezielende leiding maakte de school een grote groei door. Peter combineerde Aikido en Shiatsu vanuit de Japanse traditie; zijn lijfspreuk was: Als je iemand verwondt, moet je hem/haar ook kunnen herstellen. Veel aikidoka’s volgden op de vrijdagavonden de massage-opleiding. Helaas overleed Peter Bacas op 27 februari 2006, tijdens de Lenteschool op Ameland. Na zijn overlijden zijn, zowel de Aikido-afdeling, als de massage-afdeling CSMBK, zelfstandig verder gegaan. In onze gezamenlijke dojo blijven Aikido en CSMBK met elkaar verbonden tijdens gezamenlijke evenementen, open dagen, feestlessen enz. Het gedachtegoed van Peter Bacas blijven we samen uitdragen.

...en dat vieren wij: 30-10/1-11

In de afgelopen 30 jaar troffen we elkaar bij de CSMBK in koele lokalen en warme ruimtes. We begroetten onze medestudenten ’s ochtends vroeg met slaap nog in de ogen of ’s avonds met een hoofd vol werk. Maar tijdens de Do-In landden wij en kon het leren beginnen. En altijd wanneer je dacht, nu snap ik het, openbaarden zich nieuwe shiatsutechnieken of aanvullende grepen van de voetreflex. We kwamen onszelf tegen, onze beperkingen en zeker ook onze mogelijkheden. Docenten inspireerden ons en wezen ons de weg. Ieder van ons kreeg de ruimte om te zoeken, te ervaren en om keuzes te maken. We deelden tussen de middag de soep en lief en leed, sloten vriendschappen en ja, ook de romantiek werd gevoed bij de CSMBK.

Uitnodiging

Gedeelde historie, oude tradities. Al deze mooie tradities zijn het waard om gevierd en voortgezet te worden. Dit najaar willen wij elkaar treffen op een groots evenement. Iedereen die zich verbonden voelt met de CSMBK is welkom. Een lang weekend van ontmoeten, inspireren en verbinden.

Het hierboven beschreven gevoel van met elkaar leren en delen krijgt alle ruimte. Het thema is dan ook Verbinding. Op dit moment werken we hard aan de invulling van een gevarieerd evenement met diverse workshops, uiteraard ook van onze sensei Yoshinori Myashita Sensei, Yoshi San.

Noteer in je agenda en hou vrij: 30 oktober t/m 1 november!

Inspiratie-markt: presenteer je passie!

Er is meer! Voor deze speciale gelegenheid willen we ook van júllie leren. Je komt niet alleen iets halen, je komt ook iets brengen! Waar voel jij je als therapeut of enthousiaste student mee verbonden? Wat is zo waardevol dat je staat te trappelen om dat met je collega’s te delen? Tijdens het weekend organiseren wij een ‘markt’ waar iedereen welkom is kennis en kunde met collega’s te delen, kortom waar we elkaar gaan inspireren. Stuur een mail naar jubileum@csmbk.nl en vertel ons wat jouw inbreng zal zijn. Een aantal van jullie nodigen we uit om deze professionele passie ook te delen tijdens wat langere workshops.

De lokatie van het evenement is Landgoedhotel Villa Vennendal te Nunspeet. De prijs is 195,00 euro voor het hele weekend, inclusief overnachten, ontbijt, lunch, diner (alles x2).

Meer praktische info met tarieven en het programma volgt in een latere nieuwsbrief. Inschrijven kan vanaf eind april.

Ben je oud-student van Peter Bacas en Yoshinori Miyashita sensei, geef je naam en die van oud-studiegenoten door via info@csmbk.nl zodat we jullie op de hoogte kunnen houden van de lustrumactiviteiten.

Jubileumboek voor Yoshi San

Vanaf het allereerste begin van de CSMBK geeft Yoshi San al les aan onze opleiding. Hierdoor heeft hij vele gezichten zien komen en zien gaan. Steeds is het bijzonder, als er een oud-student langs komt en Yoshi San weet zich hem/haar nog te herinneren. Al dertig jaar is Yoshinori Miyashita Sensei dus verbonden aan de CSMBK.

Zijn lessen zijn een kenmerkende mix van anekdotes, humor en waardevolle kennisoverdracht. Yoshi San is een inspirator die ook nog eens vele talen spreekt: Japans, Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, Spaans.... Mis ik er één?

In oktober willen we, tijdens ons jubileumweekend, Yoshi San een boek aanbieden met anekdotes, foto’s, leuke verhalen, ervaringen enz. Doe mee en schrijf je ervaring aan ons. Wat was de belangrijkste, leukste of meest bijzondere les die je ontving van Yoshi San. Wat wil je over hem delen, welke grap herinner je je nog, wat wil je tegen hem zeggen? Schrijf op wat er in je opkomt als je aan Yoshi San denkt en stuur het naar ons op.

Ter gelegenheid van dit jubileum verzamelen wij jullie materiaal en bundelen dat in een boek waarmee wij Yoshi San tijdens het jubileumfeest willen verrassen.

Je bijdrage (max. Een A4 tekst) + digitaal beeldmateriaal kun je sturen aan info@csmbk.nl.

---

Felicitaties voor de NSE instructeurs

Op 7 en 8 februari waren er weer examens voor onze Nederlandse NSE (Namikoshi Shiatsu Europa) instructeurs in Madrid. Dit tweejaarlijks examen is verplicht voor de NSE instructeurs en biedt een mogelijkheid voor nieuwe instructeurs. Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het eerste deel wordt ook door de reeds gediplomeerde NSE instructeurs gedaan. Een pittig gedeelte dat de nodige kennis vereist van, zowel theorie en geschiedenis van de shiatsu, als van anatomie van het menselijk lichaam. Het praktijkexamen wordt beoordeeld door de Japanse afgevaardigden van het Namikoshi Instituut uit Tokyo, Japan.

De CSMBK feliciteert Priscilla Kelterborn, – die voor het eerst meeging – met het behalen van de titel NSE-instructeur en Ryoka Myamoto met het wederom behalen van het examen.

Daarnaast feliciteert CSMBK Rob Turfboer van de ESA (association) als nieuwe NSE-instructeur en de repeaters, Bram Bakker, Veronica Carbaat, Eisbrand Sijmons en Marie-Therese Penders.

Madrid experiencia

"Begin februari is het eindelijk zover, na maanden oefenen, oefenen en nog eens oefenen, vertrekken we  naar Madrid om daar deel te nemen aan het Namikoshi Shiatsu instructeur-examen. Ondanks de voorbereidende en inspirerende lessen van Vera Carbaat is het een spannende onderneming voor mij. Zowel Rob Turfboer (van de ESA) als ik gaan voor de eerste keer op voor dit examen. Mededocent Ryoka Myamoto doet haar verlenging.

Op de extra trainingsdag op 7 februari worden de nieuwe instructeurs apart genomen en krijgen wij gelukkig voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Heel waardevol! ’s Avonds, bij de tapas, schuift Onoda Sensei nog even bij ons aan en uit hij zijn blijdschap over de aanwezigheid van zo’n grote gruppo Olandese!

Op 8 februari is de grote dag. Eerst theorie-examen (pittig!) gevolgd door het praktijkexamen. Er wordt continu geteld: uno…dos…tres… en iedereen drukt dezelfde puntjes. Na afloop krijgen we feedback op het praktijkexamen en is er weer gelegenheid om vragen te stellen. Het theorie-examen wordt besproken door Shigeru Onoda Sensei.

Heel bijzonder om in zo’n internationaal gezelschap - er waren instructeurs uit Spanje, Duitsland, Zwitserland, Portugal, Palestina, Bulgarije, Frankrijk en Belgie – te voelen dat je allemaal dezelfde liefde voor Namikoshi Shiatsu deelt! Ik vond het een geweldige ervaring, heel indrukwekkend. Vera, Rob, Ryoka, Bram, Marie-Therese, Eisbrand, Loredana, Rudi, Wilma en Marcel bedankt dat jullie er waren. O ja, Ik ben geslaagd!"

Priscilla Kelterborn CSMBK docent shiatsu, Namikoshi Instructeur

---

Module zwangerschapsreflexologie

Als reflexoloog krijg je vrouwen in je praktijk die zwanger zijn, het willen worden of het zijn geweest. Leer in drie lessen meer over de toepassingsmogelijkheden van reflexologie bij zwangerschap. Naast het oefenen met grepen wordt aandacht besteed aan casuïstiek. Een behandeling is ook zeer geschikt voor vrouwen na de bevalling.
De methodes die bij zwangerschapsreflexologie gebruikt worden verschillen van de traditionele reflexologie op de volgende punten:
– Ontspannende technieken om zowel moeder als baby tot rust te brengen;
– Aandacht voor de kwalen en pijnen die eigen zijn aan een zwangerschap;
– Energetisch evenwicht van de hormonale zones voor het algemene mentale en fysieke welzijn van zowel moeder als baby;
– Zachter gebruik van de technieken aangepast aan elk stadium van de zwangerschap.

Aan bod komt het behandelen van een aantal veelvoorkomende zwangerschapsklachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, zwellingen, pijnlijke voeten, rug en/of bekkenklachten, hoge bloeddruk, wisselende stemmingen en zwangerschapsdiabetes.

DOCENT: Anja Bökenkamp
Anja heeft zich naast reflexologie en shiatsu bekwaamd als orthomoleculair therapeut. De afgelopen jaren heeft Anja zich gespecialiseerd in zwangerschapsklachten. Zie haar website www.zwangerschapsklachten.com.

LESDATA:
Dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur: 28 april, 19 mei en 26 mei 2015.
Donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur: 30 april, 21 mei en 28 mei 2015.
KOSTEN: 99 euro voor 3 lessen inclusief lesmateriaal.

Oud-CSMBK-studenten en ESA-leden betalen 90 euro.

STUDIELAST: 1 ECTS

Inschrijving

MBK Nieuwe inschrijving mogelijk voor 1 juli

De CSMBK is in januari van start gegaan met de, door SNRO geaccrediteerde, eenjarige en tweejarige opleiding Medische Basiskennis. De MBK bestaat uit 6 blokken, waarvan 4 blokken medische basiskennis, één blok wetgeving, ethiek, communicatie en professionele beroepshouding en één blok psychologie. De lessen worden gegeven door verschillende docenten, zoals een verpleegkundige, een arts, een psycholoog en een docent voor het blok communicatie.

Lesinhoud

De lessen zijn zeer afwisselend. Naast kennisoverdracht door de docent worden lesopdrachten uitgewerkt in groepen. Iedere lesdag bespreken we een thuisgemaakte formatieve toets (oefenvragen) en aan het eind van een lesblok wordt met speciale patiëntencasussen het geleerde in praktijk gebracht. Hierbij is het signaleren van de rode vlaggen een belangrijk onderdeel.

Let op! Tot 1 juli speciale aanbieding voor oud-studenten CSMBK 

1-jarige MBK-opleiding in 2015: niet 1295,00 maar

899,00 euro!

Nieuwe inschrijvingen

Voor een beperkt aantal oud studenten, is het nu nog mogelijk zich in te schrijven voor de eenjarige MBK met gebruikmaking van de aanbiedingsprijs à € 899,-. Je stroomt in bij het 4e lesblok dat start op 4 juli 2015. De eenjarige opleiding loopt dan tot halverwege 2016 en zo ben je nog ruim op tijd om de opleiding te voltooien voor januari 2017. Vanaf januari 2017 vergoeden de zorgverzekeraars behandelingen voor cliënten alleen als de therapeut een door SNRO of CPION geaccrediteerde MBK op hbo-niveau heeft (mits de cliënt hiervoor verzekerd is).

Onze missie

Het is onze missie dat de therapeut de eigen vakkennis op een zo goed mogelijke manier combineert met de kennis over het menselijk lichaam, zoals de anatomie, de fysiologie, de pathologie en het geestelijk welzijn. Ook actuele kennis van wetgeving, ethiek en communicatie en een professionele therapeutische vakbekwaamheid hoort daarbij. Met de kennis van al deze aspecten is de MBK een zeer belangrijk onderdeel voor iedere therapeut, die op verantwoorde wijze, zijn of haar beroep wil uitoefenen.

Zowel onze eenjarige als de tweejarige opleiding bevat alle PLATO eindtermen en is SNRO geaccrediteerd. De opleiding bevat 30 ECTS. Er zijn totaal 13 lesdagen en daarnaast 5 examens. De lessen worden in principe één maal en soms twee maal per maand op een zaterdag gegeven.

---

Accreditatie lessen

Yoshinori Miyashita

Een les van Yoshinori Miyashita Sensei, Yoshi San, is inspirerend en voor iedereen te volgen. Sinds kort zijn de lessen door de NVST geaccrediteerd en kunnen ze gelden als nascholing. Na tien gevolgde dagdelen is het mogelijk daar een certificaat voor te ontvangen. Yoshi San stelt het heel erg op prijs als er oud studenten en afgestudeerde therapeuten zijn lessen willen bijwonen. Volg de Japanse gewoonte: je laat nooit het contact met je leermeester los. Je bent nooit uitgeleerd. De lessen van dit schooljaar zijn 9 april, 21 mei, 18 juni, 9 juli.

Open dagen

Op 14 en 27 juni en op 23 augustus houdt de CSMBK weer open dagen. Prachtige dagen om iedereen die geïnteresseerd is in shiatsu en reflexzonetherapie kennis te laten maken met onze mooie school. Op deze dagen kan iedereen die zich wil ontwikkelen, proeven van onze verschillende cursussen en opleidingen. Uiteraard zijn er docenten, studenten en bestuursleden aanwezig om meer te vertellen over alle mogelijkheden aan de CSMBK.

Als je wilt uitgroeien tot een professioneel therapeut dan ben bij je bij ons aan het goede adres. Onze Medische Basiskennis opleiding is SNRO geaccrediteerd en zowel de opleiding tot reflexzonetherapeut als die tot shiatsutherapeut is door de Fong erkend!!

Kom kennismaken!

Op zondag 14 juni 10.00-13.00 uur
en zaterdag 27 juni 14.00-17.00 uur
en op zondag 23 augustus 10.00-13.00 uur

Programma: Do-In, informatiekraam, shiatsules en reflexologieles

Lokatie
CSMBK, Mient 277, 2564 KM Den Haag. Vrij parkeren voor de deur.

Fijn als je jezelf aanmeldt.

Inschrijfformulier

---

COLUMN

LENTE

Nelleke Staal neemt ons de komende nieuwsbrieven mee in de wereld van de vijf elementen en meridianen.

De dagen worden al wat langer en de zon heeft ons al weer aardig mogen verwarmen. De lente staat in het teken van het element HOUT. De bladeren die nieuw aan de bomen groeien, de bloesem die kleur gaat geven, de grassprietjes die door dichte betegeling heen omhoog komen. Deze oer-drang tot leven, is een typisch voorbeeld van de meridianen Lever en Galblaas die tot het Hout-element behoren. 

“Hout is zo ontzettend flexibel, omdat het leeft. Het leeft, omdat het zo ontzettend flexibel is.“

Dit zijn de woorden uit het boek van Carola Beresford – Cooke, Shiatsu in theorie en praktijk. Een heel fijn boek, dat we tijdens de meridiaanlessen graag als naslagwerk gebruiken. Deze lessen naderen helaas hun einde. De cirkel is al weer bijna rond. Al de 12 meridianen zijn, op 4 na, aan bod gekomen. Tijdens het laatste blok van dit schooljaar, behandelen we als laatste de Lever en Galblaas zeer uitgebreid. Heb jij het vermogen om plannen te maken, kun jij beslissingen nemen? Niet alleen voor nu, maar ook voor de langere termijn. Heb jij daadkracht, om ook daadwerkelijk in je HOUT-energie te gaan staan. Wat heb jij op je Lever? Kun je Gal spuwen? Mag je boos zijn/gefrustreerd, of onderdruk je de woede? Met kans op blokkades in je keel, diafragma (middenrif) en bekkenbodem.

Tijdens het behandelen van de Maag-meridiaan hebben we geleerd, dat je vooruit kunt lopen en niet zomaar achterover kukelt. Bij de Blaas-meridiaan ontdekten we dat je al het verleden achter je kan laten en best achterom mag kijken, omdat bij een stabiele ruggengraat er verder niet veel gebeurt. Maar de Galblaas-meridiaan zorgt ervoor, dat we links of rechtsaf kunnen/mogen/moeten. Door diverse wegen te bewandelen, stappen opzij zetten, ervaren we dat we zelf de KEUZE hebben. En beslissingen mogen (inderdaad soms zelfs MOETEN) nemen. Zeg JA tegen jezelf en ga op ontdekking naar je eigen HOUT-energie. Spring is in the air! 

Wees blij dat de HOUT-energie omhoog gaat, de winterse energie van de Nier verder omhoog brengt. De winter is voorbij. Het is lente, we kunnen de WIND door het huis laten gaan. Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak open je de ramen. Je kan zelf de WIND door je eigen huis laten gaan, lees, je eigen lichaam. Tijd voor het opschonen van alles wat niet meer dient. Laat een boertje/een windje; luister naar je darmen die door het opschonen de gassen loslaten. Zo voedt de Lever weer de Longen en Darmen. Mag de Chinese klok weer opnieuw een cirkel maken. Lever 14 voedt Long 1. Tijdens de lessen gaan we deze verbinding (en vele meer) maken. We vatten de, in eerste instantie lastige, stof van de meridianen mooi samen. Door het mogelijk ervaren wat een combinatie van tsubo’s met je doet, is leven om te leven. Is een beleving om nooit meer te vergeten.

Welkom in de wondere wereld van het plantenrijk, welkom Hout-energie, verwelkom je Lever- en Galblaas-meridianen, welkom LENTE!

 Nelleke Staal

---