December 2014  Nr 3

In dit nummer: 2015: We gaan ervoor! . Medische Basiskennis nieuwe trajecten . Oud-studenten gezocht . Nieuwe NSE afgestudeerden . Nieuwe (basis)cursussen en modulen van start. European Namikoshi Shiatsu seminar in Madrid . Verslag shiatsu workshop Vera Carbaat . Oproep nieuwe vrijwilligers . Column Nelleke Staal

---

2015 CSMBK-jaar:

We gaan ervoor!

Meer nog dan ooit in de CSMBK historie, is er keihard gewerkt aan de toekomst van de opleiding. 'Visie en focus', daarmee durven we de drijfveer van onze inspanningen wel samen te vatten. In 2015 is iedereen weer van harte welkom. In september 2015 -ons 30e schooljaar- openen we de deuren voor nieuwe studenten aan de beroepsopleiding. Tot die tijd verwelkomen wij graag in verschillende basiscursussen iedereen die de basiskneepjes van het vak wil leren.
Afgestudeerde reflexzone- en shiatsutherapeuten worden uitgenodigd voor de losse bijscholingen die wij regelmatig bieden. En niet te vergeten: de CSMBK is één van de opleidingen waar geregistreerde therapeuten terecht kunnen voor de verplichte, geaccrediteerde MBK. Mét een fantastische aanbieding voor onze oud-studenten!

CSMBK, opleidingscentrum en ontmoetingsplek voor therapeuten

Open dagen 10 mei en 22 juni

DE CSMBK heeft een wens voor iedereen,
een mooie nieuw jaar met lieve mensen om je heen.
Mensen die van je houden om wie je bent,
en in wie je misschien een stukje van jezelf herkent.
Laat merken dat je om die mensen geeft,
als je samen met hen iets moois beleeft.
Geniet van de warmte die dit alles brengen kan,
en maak er een gezellig en fijn 2015 van!

Docenten en bestuur van de CSMBK

---

Medische Basiskennis nieuwe trajecten

Op 17 januari 2015 start CSMBK met een 1- of 2-jarige opleiding Medische Basiskennis (MBK). Deze opleiding is SNRO geaccrediteerd en alle lessen voldoen aan door de verzekeraars vastgestelde de PLATO-eindtermen. Vanaf januari 2017 is een SNRO-of CPION-geaccrediteerd MBK-diploma verplicht om je aan te sluiten bij een erkende beroepsvereniging. De opleidingen mogen geen vrijstelling verlenen. Dit is alleen mogelijk als je voldoet aan de gestelde eisen, zoals een bigregistratie of een opleiding die valt onder de accreditatie van het NVAO. (zie www.cecz.nl).

Iedereen kan de MKB-opleiding volgen, ook zonder deel te nemen aan de overige lessen van de CSMBK. De opleiding MBK bestaat uit zes lesblokken en het is mogelijk om bij de start van elk lesblok in te stromen. Er zijn vier lesblokken over algemene medische basiskennis met docenten Els Kraak en Obbe Verburg. Daarnaast staan Psychologie (door Evie Kottman) en Wetgeving, ethiek en communicatie (door Margriet Overbeek) op het programma. Lees meer...

Let op! Speciale aanbieding voor oud-studenten CSMBK 

1-jarige MBK-opleiding in 2015: niet 1295,00 maar

899,00 euro!

---

Oproep!

Oud CSMBK-studenten gezocht

In 2015 bestaat de CSMBK 30 jaar. Wij willen dit heugelijke feit samen vieren en komen daarom graag in contact met oud-studenten van Peter Bacas en Yoshinori Miyashita sensei. Geef je naam en die van anderen door via info@csmbk.nll zodat we jullie op de hoogte kunnen houden van de lustrumactiviteiten.

---

Gefeliciteerd!

Basis Namikoshi Shiatsu examen

Op zondag 16 november was de grote dag: het  Basis Namikoshi Shiatsu examen. Na een fijne do-in les van Vera kwamen de futon's, kussens en dekens tevoorschijn en begonnen de kandidaten aan hun examen. De eerste 10 minuten waren ze nog een beetje zenuwachtig met opgetrokken schouders of een te hoog tempo. Daarna werkte iedereen goed geconcentreerd in zijn of haar eigen ritme verder. Het was mooi om te zien hoe iedereen de ‘liggers’ netjes verzorgde zodat die helemaal konden ontspannen. Na een klein anderhalf uur - opgeluchte gezichten - waren ze allemaal klaar. En ja hoor, iedereen geslaagd!

Hartelijk gefeliciteerd Daniela, Graziella, Annechien, Herbert, Sebastiaan en Frank!!!

---

Goed van start in 2015

In januari starten we weer met een aantal nieuwe cursussen of modulen. Onze cursussen kenmerken zich door een relaxte sfeer waarin je 'onwaarschijnlijk' (althans volgens de cursisten) veel massagevaardigheden meekrijgt.

Half-jaar-cursus "'Pre propedeuse'

Vanaf 6 januari

Op veler verzoek start de CSMBK op 6 januari de pre-propedeuse cursus Shiatsu. Kun jij ook niet wachten tot het volgende schooljaar begint? Of wil je vrijblijvend ervaren of het werken met een lichaam bij je past?

Tijdens deze cursus laat shiatsu-docent Nelleke Staal je kennismaken met diverse vlakke-hand-technieken, het afstemmen op jezelf en het afstemmen op de ander. Door je eigen lichaam (ziel en zaligheid) te gebruiken tijdens de behandeling, behandel je ook altijd jezelf. Met behulp van vele strekkingen, rotaties en platte handdruk ga je een volledige basis behandeling leren geven en ontvangen. Veel doen, ervaren, voelen! Geen theorie, geen boeken, geen toetsen of verslagen.

Een waardevol half jaar, of je nu wel of niet de beroepsopleiding tot reflexzone- of shiatsutherapeut wilt gaan volgen! 

Lees meer of schrijf je direct in.

Basiscursussen voetreflex en shiatsu

Woensdag 21 januari beginnen we met voetreflexologie.

Garantie: iedere woensdagavond ontspannen naar huis! Tot aan de zomer is iedereen weer welkom op de basiscursussen. De thema’s voetreflexologie en basis-shiatsu wisselen elkaar af. Ieder cursusblok bestaat uit vier woensdagavonden waar je kennis kunt maken met de ‘basiskneepjes’ van het vak. Je bepaalt zelf voor welk blok, of blokken, je je inschrijft. Voor het volgen van deze blokken is geen voorkennis nodig. Als je meerdere blokken volgt, krijg je op ieder volgend blok korting op het inschrijfgeld.

Volgens docent Debora Goedewaagen: "Ieder blok is anders. Er worden grepen herhaald en er komen steeds nieuwe technieken aan de orde. Dus bij ieder blok ben je welkom, of je nu wel of geen ervaring hebt."

Lees meer of schrijf je direct in.

Module handreflexlessen

Januari en februari 2015

Iedere therapeut weet hoe positief de effecten van een voetreflexbehandeling kunnen zijn. Maar soms kan dit door omstandigheden niet worden aangeboden, en wat doe je dan? Zorg dat je genoeg kennis bezit om de handreflex toe te passen!

Anneke Zandvliet, docent bij de CSMBK, geeft de module handreflex bestaande uit 4 lessen startend op dinsdagavond 6 januari van 19.00 – 22.00 of donderdagmiddag 8 januari van 13.30 – 16.00 uur. Geef je op via de website.

7/8 februari

European Namikoshi Shiatsu seminar in Madrid

Schrijf je in voor het European Namikoshi Shiatsu seminar in Madrid op 7-8 februari voor een update van je kennis en vaardigheden! Alle shiatsutherapeuten en -studenten zijn van harte uitgenodigd. De CSMBK gaat met de eigen Namikoshi shiatsu instructeurs! Bij terugkomst delen we graag de opgedane inspiratie met onze studenten en cursisten.

Inschrijfformulier en contactgegevens

---

Verslag: Workshop shiatsu

Uitlijning van de knie en gemberkompres

Op 16 november gaf Vera Carbaat een bijscholings-workshop met twee onderwerpen. De correcte uitlijning van de knie en het toepassen van een gemberkompres. Vera leerde de kniebehandeling van Hiroyuki Ishizuka (Japan Shiatsu College, Tokio) tijdens het 20-jarig jubileum van de Scuola Italo Giapponese di Namikoshi Shiatsu in september 2014.

Tijdens de bijscholing ging Vera in op het observeren van de benen, enkels en de voeten, en ze introduceerde een aantal nieuwe lijnen en druktoepassingen tijdens de Namikoshi knie-behandeling aan de deelnemers.

Je kunt een shiatsubehandeling combineren met een gemberkompres voor allerlei soorten pijn en stijfheid, zoals in schouder- en ruggebied. Vooral in de koude wintermaanden is een gemberkompres prettig, door de verwarmende werking van gember. Tijdens de workshop leerden de deelnemers het maken van een gemberkompres en de toepassing ervan. Ook ging Vera in op de indicaties en contra-indicaties.

We zijn Vera dankbaar dat ze deze waardevolle kennis met de (oud)studenten van de CSMBK en therapeuten van buitenaf wilde delen. Dat is wat Toru Namikoshi wilde, shiatsu delen en verspreiden. En dat is wat deze middag gebeurde. 

---

Rectificatie

In de vorige nieuwsbrief zijn de thema's van twee afstudeerscripties verwisseld. Zo klopt het: Het onderwerp van Marijke Hogeweg's scriptie was reuma en van Marjolein Noorlander was het De invloed van therapie op verlammingsverschijnselen.

---

Oproep! Nieuwe vrijwilligers gezocht

Er is een hoop werk te verzetten bij het CSMBK. Wij zoeken mensen die ons kunnen helpen met de publiciteit van de school of met administratieve ondersteuning. Iedere hulp is erg welkom! Traditiegetrouw mogen de vrijwilligers bij de CSMBK, in ruil voor hun inzet, de CSMBK-lessen bijwonen.

Spreekt dit je aan, en weet jij dat je wat te bieden hebt aan de school: aarzel niet en mail naar info@csmbk.nl

COLUMN

VAN DE HERFST NAAR DE WINTER

Nelleke Staal neemt ons de komende nieuwsbrieven mee in de wereld van de vijf elementen en meridianen.

Herfst

Eind oktober maakten we ons klaar voor de herfst. De klok werd weer in zijn oorspronkelijke tijd terug gezet, de wereld kwam weer in haar oorspronkelijke dynamiek en ook de mens nam het eigen oorspronkelijke ritme weer op. De gordijnen gingen wat eerder dicht en de kaarsjes aan. De oogst werd binnengehaald van het land en we genoten van de prachtige kleuren in de natuur waarbij de goudgele bladeren rustig omlaag dwarrelden. Het was de tijd van de energie van het element van de herfst: Metaal. De goudgele zon aan de horizon kwam steeds lager te staan. Het teken van het element Metaal, betekent in het Chinees letterlijk GOUD. Het hoogste punt van de Yange zomertijd gaat via de gure herfstwinden naar de winter, naar de Yinne tijd. We ademen deze pure gouden energie in onze longen. Onze longen nemen de universele energie vanuit de Kosmos mee naar binnen en laten die afdalen naar de Nieren. In ons lichaam lieten we alles wat niet meer ‘dient’ weer gaan, de weg omlaag. De Dikke Darm scheidde letterlijk uit, dat wat we niet meer nodig hebben. In de herfst behandelden we de Long en Dikke Darm meridiaan gevolgd door de meridianen Maag en Milt-Alvleesklier.

Winter

Nu, in de winter mogen we echt naar binnen keren. De gezelligheid door het branden van kaarsen, bomen versieren en volop eten slaagt pas echt, wanneer je dit ook daadwerkelijk kunt delen met je dierbaren. Het samenzijn is van groot belang. De mensen zoeken elkaar op: samen rondom een vuurkorf de handen warmen, wel of niet met een glaasje glühwein.

Meridiaanlessen

Het jezelf verwarmen in een koud seizoen, is waar blok 3 van de meridiaanleer om draait. We gaan de elementen Koninklijk Vuur en het stille Water in ons eigen lichaam ervaren. Waar brandt jouw vuurtje? of waar heb je een lava stroom? of misschien juist een heel klein lucifervlammetje? Vanuit je Hart kunnen leven, vergt heel wat vertrouwen in je zijn. Vanuit je Hart volmondig ja kunnen zeggen tegen het Water vergt pure lef. Vanuit de bron, naar kleine stroompjes, via rivieren naar de oceaan. Het is allemaal in je lichaam aanwezig.

Of je deze stromingen van energie nu wel of niet ook daadwerkelijk kunt ervaren of kunt voelen bij de ander….dat blijft vaak de vraag. De kunst van voelen vergt namelijk de nodige kilometers aan ervaring. En daarnaast vraag ik je, dat je alles wat je weet mag vergeten. Verwacht het onverwachte. Dan kan ook het werkelijke huwelijk tussen je Water en Vuur zich voltooien. Jouw mannelijke en jouw vrouwelijke deel zullen voortaan 1 geheel zijn. Oftewel, je gaat de Hemel op Aarde voelen.

Wat er kan gebeuren wanneer je zowel de meest yange ten opzichte van de meest yinne element met elkaar in verbinding brengt in je lichaam? Lichaamssymptomen als koude voeten, onderrugpijnen, overmatig transpireren, koud tot op je botten, zweet- of juist klamme handen, blaasontstekingen, chronisch moe, moeilijk kunnen slapen, hypertensie, onrust, flauwvallen, incontinentie, hartpijn, burnout, en vele andere klachten. Feitelijk behandel je met de komende vier meridianen je hele gesteldheid.

 Nelleke Staal

Vanaf donderdag 22 januari 2015 starten we met de meridiaanlessen voor de Hart en Dunne Darm meridiaan, gevolgd door de meridianen Blaas en Nier. Je bent van harte welkom van 10.15 tot 12.45 uur. Voor meer informatie over de data en lesgelden, of om je aan te melden, klik hier.

---